Kot vsa orodja, ki jih imate doma ali v delavnici in v podjetju, je treba tudi akumulatorska orodja predvsem pravilno vzdrževati, shranjevati in skrbeti za baterije. Le na ta način bo vaše orodje zdržalo dovolj dolgo časa in bo delovalo brezhibno. Še posebej akumulatorsko orodje, ki deluje na elektriko, je zelo dovzetno za umazanijo, prah in nepravilno polnjenje ter shranjevanje, zato morate zanj še bolj poskrbeti, kot za navadno ročno orodje. Eden pomembnih trikov za dobro delovanje orodja pa je tudi, da poskrbite za originalne rezervne dele in baterije, ki se večkrat polnijo, da bo vaše orodje kompatibilno z njimi in med seboj. Proizvajalci namreč vedno testirajo lastno blagovno znamko in uskladijo delovanje orodij s pripomočki. V članku preberite tri top nasvete, ki bodo vaše orodje ohranili vsaj nekaj let več, kot bi ga sicer imeli.

Nasvet 1: skrbite za baterije

Baterije so dokaj velik strošek, zato se splača kupiti originalne in take, ki se polnijo večkrat. Dejansko gre za akumulatorje, kot so v telefonih in avtomobilih. Vsak ve, da če akumulator vzdržujete pravilno, bo delal dolgo časa. Mora pa imeti tudi dobre pogoje za delovanje in mirovanje.

Če boste kupili neoriginalne baterije neznanega proizvajalca ali drugega proizvajalca, je velika verjetnost, da te baterije ne bodo dobro delovale in ne bodo kompatibilne z vašim orodjem. Lahko se bodo hitreje praznile in izrabile, kot bi se. Tudi orodje ima lahko manjšo moč, kot bi ga imelo z originalno baterijo.

Sodobne baterije so litij-ionske in če niso, zahtevajte orodje, ki ima take baterije oziroma, ko kupujete nadomestne baterije, morate biti na to pozorni. Te baterije so lažje in bistveno bolj vzdržljive od običajnih svinčenih. Litij-ionske baterije morate polniti redno, vendar pozor, nikoli jih ne napolnite do konca ali ne pustite, da bi se te baterije izpraznile prav do ničle. Najbolje jih je polniti, ko je v njih vsaj še 20 % elektrike in jih izklopiti pri 90 %. To velja enako tudi, če vašega orodja ne boste potrebovali dlje časa, zato jih polnite mesečno ali na nekaj mesecev.

Baterije so tudi občutljive na temperaturne spremembe. Najbolje delujejo, ko je okoli njih toplo, a ne prevroče. Najboljša temperatura je med 10 in 30 stopinj Cezija. Nikoli ne smete dovoliti, da bi baterija ali orodje zmrznilo in da bi temperatura v prostoru, kjer je taka baterija, padla pod 5 °C. Le tako se ne bo uničila. Poleg tega je dobro, da čistite kontakte baterije z alkoholom in antistatično krpo. Shranite pa jih v čistem in suhem prostoru, saj jim vlaga škoduje.

Nasvet 2: orodje naj bo vedno čisto

Akumulatorsko orodje je še posebej občutljivo na prah in umazanijo, zato ga po uporabi vedno dobro očistite. Očistite ga lahko s čisto antistatično krpo in razredčenim alkoholom ali z blagim čistilom. Nikoli ne uporabite kislin, niti ne limone.

Dele, ki jih ne morete očistiti s krpo, boste najlažje očistiti kar a kompresorjem na zrak tako, da jih boste spihali.

Orodja, ki imajo filtre, pri teh pa filtre očistite, operite ali zamenjajte. Pomembno je, da sledite natančno navodilom proizvajalca filtra.

Gibljivi deli orodja so lahko namazani z oljem. Te preglejte in ugotovite, ali ne potrebujejo mazanja, ker se je olje že izrabilo ali postaralo. Te del temeljito očistite z bombažno krpo ali s papirnato brisačo, ki dobro vpijata olje in jih ponovno namažite.

Nasvet 3: kako pravilno shraniti orodja

Orodja morate shranjevati v suhem in zračnem ter čistem mestu. Naj bo v tem prostoru zmerna temperatura enako, kot za ljudi, razen, če ste iz orodja pobrali baterije in jih shranili na posebno mesto. Orodja je najbolje shranjevati v posebnih kovčkih za orodja, kamor prah in vlaga ne bosta prodrla. Ti kovčki pa naj bodo vedno na mestu, kjer je stalna temperatura, ki ne niha, da ne prihaja do kondenza in vlage.

V kovček je modro shraniti tudi navodila za uporabo ter vzdrževanje vašega orodja, ki  jih vsekakor prej preberite. Ko orodje čistite ali shranjujete, mora biti vedno izklopljeno in brez baterije, da se ne bi samodejno prižgalo ali da ne pride do električnega udara, ki bi škodovalo vam in tudi orodju. Pred shranjevanjem tudi preverite, da orodje ni morebiti poškodovano ali obrabljeno.

Če boste upoštevali vsa našteta pravila, bo vaše orodje delovalo dolgo in varno.