Les je osnovni element za gradnjo po vsem svetu in tudi v naših krajih imamo veliko hiš, oken, vrat ter ostalih pohištvenih elementov narejenih iz lesa. Je osnovni gradbeni element po vsem svetu in res smiseln v mrzlih ter vlažnih podnebjih, tudi pri nas. Les je tudi eden najbolj obstojnih materialov, če se ga poseka pravilno in posuši ter obdela na preverjen način, da vanj ne pridejo škodljivci in da okameni, ker s tem postane večen. To so naši dedki znali. Tudi oni so imeli orodje za obdelavo lesa, ki so ga skovali sami. Vam tega ni treba, ker imate na razpolago veliko sodobnih strojev, ki so vam v pomoč, da lahko naredite sami vrhunske izdelke kar doma. Vendar izberite kakovostne in varne.

Katera orodja nabaviti za domačo ali profesionalno delavnico?

Orodja za obdelavo lesa se delijo na dve osnovni vrsti, in sicer na ročna običajna orodja in električna orodja. Električna orodja pa so lahko povezana na elektriko s kablom ali pa uporabljajo baterijo. Razlika je lahko v tem, da so orodja, ki so povezana s kablom, močnejša in zmogljivejša ter bolj primerna za lesne delavnice ter proizvodnjo, medtem ko so baterijska orodja dovolj zmogljiva za domačo uporabo. Jih pa uporabljajo tudi v lesnih delavnicah za nekatera pomožna dela in delo na terenu, kjer se izkažejo za še posebej priročna.

Če hočete obdelati les na roke, potem boste potrebovali različne ročne žage, dleta, vijačnike, kladiva, brusilke, prijemalke, meter in kotnik. Za bolj profesionalno uporabo pa boste potrebovali še baterijske ali električne vrtalnike, brusilke, skobeljnik, sesalnike za odpadke, kompresor in žage. Prav pride tudi visokotlačni čistilec in če imate pred delavnico drevesa, boste potrebovali še sesalnik za listje – vse to najdete pri nas.

Orodje za delo mora biti kakovostno. Gotovo ste že kdaj poskusili ceneno orodje ali orodje za nekaj evrov, ki ste za uporabili enkrat, ker je narejeno iz tako mehke kovine, da se je takoj obrabilo in lahko tudi zlomilo. Slabo narejeno orodje, ki ni trdno in robustno, je povsem neuporabno in lahko tudi nevarno. Hkrati pa stran mečete denar. Zato izberite kakovostnega.

Zakaj postati sam svoj mojster

Verjetno že sami ugotavljate, da je vedno težje priti do različnih dobrih in po meri narejenih pohištvenih kosov. Cene rastejo iz dneva v dan, kvaliteta pa pada. Če želite imeti res kvalitetno in dolgotrajno pohištvo, police in kar koli drugega, tudi igrala in igrače za otroke, je najbolje, da to sami naredite. Les ni težko dobiti, ker ga lahko kupite na lesnih žagah ali od kmetov.

Morda imate tudi svojega. V tem primeru boste gotovo potrebovali dobro motorno ali električno žago in pa nekaj prostora, da les posušite. Ni pa vam tega niti treba, ker imajo nekatera podjetja, ki žagajo les, sušilne komore in vam les posušijo na želeno vlažnost. Če najdete tako podjetje, ki se na les res spozna in je pri njih to tradicija, točno vedo, kdaj les požagati, da je kvaliteten.

Dejansko je to tudi super poslovna ideja. Če nekaj znate narediti za sebe in potrebujete to, bo verjetno potreboval še sosed in še kdo iz vaše okolice. Zakaj ne bi zagnali svoj garažni posel in lesno delavnico, v kateri z veseljem izdelujete kakovostne izdelke, ki se ne morejo primerjati s cenenimi, uvoženimi, industrijsko narejenimi?

Doma narejeni izdelki iz lesa so ekološko tudi dosti bolj sprejemljivi, ker se zanje ne porabi veliko energije za obdelavo in niti za prevoz do vas. Les pa je vašemu zdravju tudi najbolj prijazen material.