Mizna žaga je uporabna v domači delavnici ali za profesionalce, saj reže lahko les in druge materiale z namenskim žaginim listom. Kakovostna in varna mizna žaga reže natančno obdelovance oziroma material zato, da iz njega potem sestavite predmete za uporabo, kot so pohištvo, police, igrače za otroke in podobno. Prav pride tudi, če potrebujete karkoli za vrt, če na primer delate toplo gredo, rastlinjak ali visoko gredo in kompostnik. Mimogrede pa lahko narežete tudi primerno debelo kurjavo za peč in kamin, zato lahko rečemo, da je to vsestransko uporabno orodje za vsako gospodinjstvo in delavnico.

Katera mizna žaga je za vas primerna?

Mizna žaga se izbira na podlagi tega, kakšne bodo vaše operativne zahtevne glede dela z njo. Najbolje je, da v razmišljanje vključite vse vaše želje, da svojo popolnoma novo žago, ko jo nastavite in pripravite za uporabo, lahko uporabljate pri vseh projektih, ki jih hočete izvesti. Vprašajte se, kakšno stopnjo natančnosti pričakujete od žage. To vam lahko pomaga določiti slog namizne žage, ki jo potrebujete. Odločite se, kakšno debelino surovin boste predvidoma rezali. To vam bo pomagalo določiti debelino žage.

Če boste morali rezati polne plošče iz vezanega lesa, morate določiti višino ograje pri žagi. Mizna žaga ima lahko različne moči motorja, zato je treba vedeti, kako pogosto boste uporabljali žago in katere vrste materialov boste največ rezali. Nenazadnje morate vedeti, ali imate kakšne prostorske omejitve.

Z več konfiguracijami ograj in razpoložljivimi dodatki lahko namizna žaga zavzame veliko prostora v vaši delavnici ali garaži. Poskrbite, da boste imeli dovolj prostora za varno manevriranje svojega dela okoli žage. Če vaš prostor ne dopušča, da bi žaga ostala na osrednji lokaciji, velja razmisliti o kakovostnem mobilnem podstavku. Samoumevno je, vendar poskrbite za to, da bo žaga, ki jo želite kupiti, šla skozi vrata v vašo delavnico.

Kaj pa priklop mizne žage? Razmislite, kateri električni priključki so na voljo v vaši delavnici, saj je mizna žaga na voljo v številnih motornih in električnih konfiguracijah. Po navadi imamo 220 V vtičnice. Poleg napetosti vaših vtičnic boste morali vedeti, koliko amperov imate na voljo v vsaki vtičnici. Če imate kakršna koli vprašanja, se posvetujte s pooblaščenim električarjem.

Priporočeni modeli miznih žag in kaj ponujajo

TS 254 M SET ima najvišjo višino reza od 80 do 48 mm, dolžino reza z vzporednim omejevalom pa do 520 mm. Velikost žaginega lista je 254 x 30 mm. To je kompaktna mobilna mizna žaga, ki ima odlične rezalne zmogljivostmi. Je zelo udobna za delo. Okvir ima močno konstrukcijo, ki se ne zvija. Ta žaga je primerna za najzahtevnejša dela na gradbiščih.

Ima možnost shranjevanja kabla in pribora v posebni enoti za shranjevanje. Njena prednost je, da je enostavna za prenašanje, zato je uporabna kjerkoli kamor lahko napeljete električni kabel. Ponaša se z močnim motorjem z elektronsko zaščito pred preobremenitvijo, ki ima tudi zavoro, katera hitro zaustavi list, motor pa se zažene mehko, zato ima dolgo življenjsko dobo. Je varna, saj ima zaščito pred nenamernim vklopom. Mizna žaga omogoča natančno vpetje lista žage in ima blokado gredi za enostavno menjavo lista. Ima priročno potisno polico za varno in natančno delo.
Model KGT 305 m zajeralna žaga Karton ima višino reza med 0 in 50 mm, širino reza pa med 150 in 100 mm in globino reza med 102 ter 70 mm. Moč motorja pa ima kar 1600 W. Ta zajeralna potezna žaga z mizno funkcijo je primerna za ravne reze. Odlikujeta jo hitra menjava med zajeralno in mizno žago pa tudi to, da je lahka za prenašaje. Poleg tega ima ergonomski ročaj za boljši oprijem pri prenašanju.

Ta mizna žaga ima blokado nagiba in tlačno lito aluminijasto delovno mizo za zahtevna dela. Ker ima prednastavljene kote, jo boste lahko hitro nastavili, laser na prirobnici pa omogoča natančen prikaz odreza, ki ga boste bolje videli z LED osvetljavo. Miza pa ima dodatne podaljške, da jo lahko razširite po potrebi. Obdelovance boste lahko varno pritrdili, saj ima visoko pritrjevalo in odlične spone. Tudi ta žaga ima vsa varovala pred nenamernim vklopom. Ima tudi zbiralnik odrezkov in je še posebej primerna za profesionalce ali zahtevne domače mojstre.
Preden začnete iskati mizne žage preglejte ponudbo osnovnih modelov, da dobite občutek, kaj je na razpolago in morda bo že kateri zadostoval za vaše potrebe.