Sodobni brusilniki so zelo natančni stroji, ki so lahko namenjeni eni funkciji ali pa so večnamenski. Brusilniki so lahko tračni, kotni, vibracijski, orbitalni – ekscentrični oziroma združujejo več naštetih funkcij v eni napravi. Namenjeni so brušenju različnih površin, kot so les, kovina in umetne mase, le pravi brusni list oziroma disk morate izbrati za določen material in tudi za pravi namen brušenja, saj lahko brusite na grobo in fino. Z njim pa lahko tudi polirate površino obdelovanca. Namenjeni so domači uporabi in tudi profesionalni, izbrati morate pravi model glede na to, kaj boste z njim delali ter koliko.

Kateri brusilniki obstajajo in kaj počnejo?

Brusilniki so zelo različni. Največ ljudi pozna kotne brusilnike. Kotni brusilnik je namenjen rezanju ter brušenju in poliranju materialov. Je preprost za uporabo in enostaven za menjanje brusnih diskov. Pri uporabi so brusilniki varni, ker imajo varovala, ki preprečijo nesreče, če brusilnik izpustite iz rok.

Na izbiro je več brusilnikov, ki se med seboj razlikujejo po moči motorja in po tem, ali imajo električni kabel ali akumulator. Za profesionalno rabo in če delate z njim dosti časa, kupite takega, ki je zmogljivejši in boste gotovo zadovoljni. Je lahek za uporabo in ga lahko prenašate kamor koli, kjer je elektrika. Ima možnost nastavitev stranskega ročaja v več položajev ter sistem za preprečevanje izpada elektrike ob zagonu, zato ne prekuri varovalk, ko ga zaženete.

Popularni so tudi orbitalni ali ekscentrični brusilniki, ki so primerni za delo z eno roko. Imajo protizdrsno površino na ročaju za udobno in varno delo. Zmorejo visoko zmogljivo brušenje ter tudi poliranje lesnih ter kovinskih površin in tudi pohištva, ki so lakirana ter pobarvana. Imajo zmogljive motorje in so udobni za delo na velikih ter srednjih in ukrivljenih površinah. Z njimi lahko brusite pohištvo, vrata, stopnice, okvirje in talne obloge. Polirate pa lahko lakirane površine in površine z visokim sijajem. Ker imajo kaseto za prah, ni potrebno priklopiti sesalnika, čeprav ta možnost seveda obstaja, če pri tem uporabite vmesnik.

Brusilni kompleti za profesionalce

Če ste profesionalec ali domači mojster z visokimi zahtevami ter radi izdelujete različne predmete sami in tudi urejate stanovanje sami, potem poleg brusilnega stroja navedenega zgoraj izberite še brusilni komplet LSV 5-225 COMFORT + ASR 35 L ACP SET. Gre za komplet električnih strojev, v katerem so brusilniki in so namenjeni popolnemu brušenju zglajenih površin stavbe. Brusni listi so samopritrdilni, zato je uporaba teh strojev res udobna ter preprosta.

To je sistemska rešitev za to, da boste lahko brusili površine na stenah in stropu. Sistem ima tudi učinkovito odsesavanje prahu brez cevi s pomočjo ohišja, zato prostor ne bo umazan in vaše zdravje ogroženo. Brusilnik v tem sistemu ima dolg vrat in zato težišče ni na njegovi glavi, saj ima ravnotežje na ta način optimizirano. Ker je stroj lahek, boste lahko z njim delali dlje časa in z malo napora.

Zraven dobite sesalnik, ki je namenjen mokremu in suhemu odsesavanju. Zato z njim lahko sesate betonski in kamniti prah. Filtri pa se čistijo samodejno, kar vam prihrani dosti časa. Vse skupaj pa je pospravljeno v priročnem kovčku skupaj z brusnim listom, da imate vse pri roki, ko potrebujete in se odpeljete na drugo lokacijo.

Brusilniki so izjemno koristni in natančni, saj brušenje na roke zahteva veliko moči, napora, natančnosti in prakse, da zbrusite površine dobro ter ravno. Brusni stroji olajšajo vaše delo in ga pohitrijo, kar je pomembno predvsem za profesionalce, da lahko v enem dnevu naredite čim več in pri tem niste utrujeni. Delo s temi stroji vam bo v užitek, ponosni pa boste tudi na rezultat dela, ki bo mnogo boljši, kot z ročnim delom. Prodajalci pa vam bodo z veseljem pomagali izbrati pravo orodje za vaš namen, zato pokličite ali pišite.