Kakovostna kotna brusilka 230 mm je električno orodje, ki ga morate imeti. Če razumete, za kaj se kotna brusilnika uporablja, boste spoznali, kako uporabna so ta orodja. Kotna brusilka ima vrsto različnih dodatkov, ki se običajno imenujejo diski ali rezila. Vrtijo se na tisoče vrtljajev na minuto. Kotna brusilka 230 mm lahko doseže 9.000 do 12.000 vrtljajev na minuto. Število vrtljajev na minuto pada, ko se velikost povečuje, ker večji disk ni treba vrteti tako hitro, da bi se ohranila hitrost roba diska. Kotna brusilka za izpolnjevanje svojih nalog uporablja abrazivne ali diamantne diske, kovinske ščetke, lamelne plošče in široko paleto drugih vrst diskov oziroma listov.

Za kaj se uporablja kotna brusilka 230 mm?

Z uporabo abrazivnega ali diamantnega diska je rezanje kovine ena od običajnih uporab kotne brusilke. Za proizvajalce je lahko manj draga alternativa plazemskemu rezalniku. Zidarji jih lahko uporabljajo za rezanje armaturnih palic, kot tudi komercialni izvajalci lahko za rezanje kovinskih čepov uporabljajo to brusilko. Profesionalci jo uporabljajo za rezanje kovinskih cevi. Okoli hiše in garaže je odlična za rezanje vijakov, obrezovanje navojnih palic in rezanje kovine v obliko za različne projekte.

Kotna brusilka 230 mm se uporablja tudi za brušenje in poliranje kovine. Ko uporabljate kotno brusilko za brušenje in poliranje kovine, lahko uporabite več različnih diskov. Nekateri diski agresivno odstranjujejo material in vam pomagajo odstraniti neravnine ali zbrusiti zvare tako, da so poravnani s povezavo. Drugi diski odstranjujejo material manj agresivno in lahko poenotijo videz ali povrnejo kovini čudovit gladek sijaj. Potem so tu še polirni diski, ki jih lahko uporabite za dodajanje polirne mase, da kovini zagotovite najboljši videz.

Če želite več časa porabiti za glajenje in poliranje, poiščite kotno brusilko z nastavljivo hitrostjo. Pri počasnejših vrtljajih je manj verjetno, da boste poškodovali obdelovanec, brusilke pa nimajo sprožilcev s spremenljivo hitrostjo.

Eden najpogostejših načinov uporabe kotne brusilke doma je brušenje rezil, sekir in kosilnic. Verjetno je lažje z namiznim brusilnikom, vendar veliko ljudi učinkovito uporablja kotne brusilnike.

Če imate kovino z barvo ali rjo, ki se morata odstraniti, je to še ena odlična uporaba, ki jo zmore kotna brusilka 230 mm. Disk za odstranjevanje plastike in najlona deluje počasneje, vendar je manj verjetno, da bo poškodoval material pod njim, zato je dobra izbira za odstranjevanje barve in laka.

Rezanje zidov, kamna in ploščic

Kovina ni edini material, katerega lahko obdela kotna brusilka 230 mm. Z mirno roko je učinkovita alternativa žagam za ploščice ali rezalnim žagam za manjša dela s ploščicami, zidom in kamnom. Podobno kot pri rezanju kovin boste za rezanje teh materialov najverjetneje uporabili abrazivni ali diamantni disk. Obstajajo različni diski za rezanje kovine in zidov.

Podobno kot pri rezanju zidarskih materialov, lahko za čiščenje fugirne mase ali malte uporabite tudi kotne brusilke. Ker so ti materiali običajno debeli, uporabite debelejši brusilni disk, da jih očistite z manj prehodi.

Delo s kotnimi brusilkami poteka gladko

Brusilne plošče je mogoče hitro in enostavno zamenjati zahvaljujoč zaklepu vretena in priloženemu ključu. Kotna brusilka 230 mm je varna zahvaljujoč nastavljivemu zaščitnemu pokrovu in stranskemu ročaju, ki ga lahko namestite levo in desno ter na vrh glave. Varnostno stikalo in zaščita pred ponovnim zagonom preprečuje neželen vklop. Stikalo je mogoče zakleniti za udobje pri neprekinjeni uporabi. 3 metre dolg gumijasti napajalni kabel zagotavlja tudi optimalno svobodo gibanja.

Kotna brusilka se lahko uporablja za vse vrste brusilnih del, kot je rezanje betona, opeke, ploščic in kovine. Odvisno od nameščenega brusa se ta stroj uporablja za rezanje, odstranjevanje robov in brušenje. Kotne brusilke so različne, zato se posvetujte s prodajalcem, katera je za vas najbolj primerna glede na to ali boste njo delali veliko, profesionalno ali bo za domačo uporabo, da uskladite tudi proračun. Ni smiselno kupovati premočnih brusilk, če jih ne potrebujete oziroma ni dobro kupiti napačno, ker potem ne boste dobro opravili dela in ne boste zadovoljni. Za največje zadovoljstvo kupite kakovostno ter primerno orodje zase. Le tako boste povsem zadovoljni z izbiro.