Vbodna žaga je izjemno orodje za domače in profesionalne mojstre, ker lahko reže tako ravne reze kot različne vijugaste oblike in kroge. Na primer, če želite izrezati krog ali kateri koli drugo obliko v material, je vbodna žaga najprimernejše orodje za to delo, saj je najbolj natančna, preprosta za uporabo in lahka za rokovanje. Z njo boste res z lahkoto delali. Pazite pa pri izbiri žage, da pri rezanju premika list nekoliko naprej in nazaj, saj se s tem rezanje bistveno pohitri. Ta žaga je primerna za rezanje v les, kovino, umetno maso in druge lahke materiale. Pri tem pazite, da izberete pravi list za rezanje določenega materiala.

Kako deluje vbodna žaga?

Vbodna žaga je izdelana tako, da jo položite na površino materiala, jo vklopite in jo z občutkom peljete po črtah, ki ste jih zarisali. Tako boste odrezali obliko, ki jo želite. Če hočete izrezati krog ali drugo obliko iz materiala, morate najprej narediti luknjo, da boste lahko skoznjo potisnili žagin list in od tam nadaljevali z rezanjem. Nekatere žage imajo možnost nastavitve hitrosti rezanja oziroma hitrost nihajnega vhoda. Tega morate prilagajati glede na trdoto in debelilo materiala, ki ga režete.

Na kaj je treba pri nakupu in delu z vbodno žago paziti?

Ko kupujete vbodno žago, bodite pozorni, da omogoča zaščito pred cepljenjem materiala, kar še posebej velja za les. Površina lesnega obdelovanca mora biti zaščitena pred cepljenjem, če hočete imeti res dober izdelek z lepimi in ostrimi ter natančno odrezanimi robovi.

Vbodna žaga je varno orodje, vendar določena previdnost pri delu v zaprtih prostorih nikoli ni odveč. Pri rezanju prihaja do večje količine prahu in žaganja, ki lahko zaideta v oči ali umažeta prostor, zato delajte raje v delavnici. Najbolje pa je, da si nabavite priključek, ki sesa žagovino in s tem ne boste več imeli težav ter boste lahko delali tudi v drugih zaprtih prostorih.

Vedno pazite, da je obdelovanec trdno vpet med delom z žago. Vedno uporabite le primerne žagine liste za določen material in za določen način dela, ker jih je precej in se o tem raje prej posvetujte s prodajalcem. Menjava rezila je izjemno lahka, saj je žaga tako narejena, da list zamenjate z enim pritiskom ter potegom in že je trdno nameščen. Pri delu pa žago nikoli ne silite in ne pritiskajte na ohišje, ker lahko upognete rezilo, ki se pregreje in je lahko rezani del top ter nepravilen.

Glede zaščite obraza in oči pa je najbolje imeti zaščitna očala, še posebej, če boste delali s kovino. Nabavite so tudi rokavice in imejte dolge rokave med delom, še najbolje je, da imate oblečeno delovno obleko. Na ta način bo vbodna žaga povsem varno orodje, s katerim bo užitek delati in ustvarjati.

Katero vbodno žago nabaviti?

Kakovostna baterijska vbodna žaga je STA 18 LTX 140, ki ima napetost baterije 18 V in globino reza 100 mm. Zmore os 550 do 2800 udarcev na minuto brez obremenitve. Gre za zelo lahko in priročno žago brez kabla. Ročaj ima izjemno dobro zasnovan, je majhen in ne drsi, zato lahko to žago dobro primete in z njo delate res natančno. Modeliranja brez take žage si danes niti ne moremo več predstavljati.

Ta vbodna žaga ima nastavljivo število hodov in orbitalno gibanje žaginega lista. Vodilo te akumulatorske vbodne žage je podprto z vzmetjo, kar povzroča izjemno natančno rezanje, ki je nujno pri vrhunskih izdelkih. Za menjavo lista ne boste potrebovali nobenega orodja, ker ima avtomatski izmet lista, drugega pa enostavno namestite s potiskom in že je trdno na svojem mestu.

Vbodna žaga STA ima že vgrajen avtomatski izpih opilkov in odrezkov, zato boste imeli linijo rezanja vedno čisto ter boste lahko videli točno, kaj delate, brez, da bi ustavljali žago. Na varno pa jo boste lahko spravili v priročnem kovčku za varno shranjevanje. Pika na i pa je možnost dodatne tri letne garancije, ki jo aktivirate ob nakupu tega orodja.

Doma ali v delavnici boste imeli tako res odlično in priročno orodje, s katerim boste lahko delali vrhunske izdelke, saj je orodje najbolj pomembno in naredi lahko vsakega človeka mojstra, tudi če nima še dovolj izkušenj. Kupite najboljše za dolgo časa.