Domači in profesionalni mojstri prisegajo na različna orodja s katerimi si želijo olajšati delo. Pri tem ima pomembno vlogo akumulatorsko orodje, ki delo pospeši in poenostavi. Kaj je akumulatorsko orodje in zakaj ga je smiselno uporabljati, pa v nadaljevanju.

Kaj sploh je akumulatorsko orodje?

Akumulatorska ali drugače baterijska orodja so pripomočki, ki jih uporabljamo pri delu v različnih delavnicah, industrijskih obratih, gradbeništvu, pa tudi v domačih gospodinjstvih. Zgodovina razvoja akumulatorskega orodja sega v leto 1961 in čeprav mnogi iznajdbo povezujejo z ameriško vesoljsko postajo NASA, temu ni tako. Za iznajditelja te oblike orodja namreč velja podjetje Black in Decker. Je pa v sredini šestdesetih let v kontakt z omenjenim podjetjem res stopila NASA, s katero je podjetje Black in Decker začelo sodelovati in izdelovati najrazličnejše baterijsko orodje, kot je na primer akumulatorski vrtalnik, prav tako pa so izdelali tudi natančne medicinske instrumente, miniaturni brezžični sesalec ter druga baterijska orodja, ki jih danes uporabljamo vsi.

Prednosti uporabe akumulatorskega orodja

Prenosljivost akumulatorskega orodja sodi med najpomembnejše prednosti te vrste orodja. Ker akumulatorsko orodje nima kablov, to orodja zagotavlja veliko fleksibilnost in prenosljivost. Tudi če se morate veliko gibati v prostoru, baterijsko orodje zagotavlja varnost, saj ni nevarnosti, da boste med delom pohodili kable in se poškodovali. Prenosljivost je prednost tudi pri podjetjih, ki se selijo med lokacijami izvajanja svojih storitev, kjer ni potrebno vnaprej razmišljati o prisotnosti električne energije, kar je dobrodošlo predvsem pri novogradnjah hiš oziroma objektov.

Sodobno akumulatorsko orodje vključuje litij-ionske baterije. Gre za baterije, ki zagotavljajo veliko količino moči, pri tem pa je ključno, da se moč, ki jo zagotavljajo, tudi ob neuporabi orodja, ne zmanjša. Baterije so lahke, kar dodatno ugodno vpliva na enostavno prenosljivost baterijskega orodja in olajša delo ter zaščiti delavca pred bolečinami. Dodatna prednost teh orodij je, da so baterije pogosto prenosljive med različnimi orodji, zaradi česar vam tudi ob prazni bateriji ne bo potrebno zaustaviti vašega dela.

Enostavno shranjevanje. Je še kaj, kar bi vas lahko bolj prepričalo v smiselnost uporabe akumulatorskega orodja?  Če uporabljate orodja, ki se napajajo v električnem omrežju preko električnih kablov, ste zagotovo že ugotovili, da je shranjevanje teh pripomočkov blago rečeno težavno. Kabli namreč ovirajo lep in urejen videz, orodje pa težko pospravite na predvidena mesta. Pri baterijskem orodju  teh težav ne boste imeli – ker kablov ni, je shranjevanje povsem enostavno.

Ali je akumulatorsko orodje primerno tudi za amaterske uporabnike?

Odgovor je preprost – seveda! Prednosti akumulatorskega orodja, ki smo jih navedli v prejšnjih odstavkih, so prednosti, ki jih verjetno poznate že sami, če ste lastnik vsaj enega od baterijskih orodij, pa naj bo to akumulatorski vijačnik, brusilnik, žaga, sesalnik listja, kompresor ali pa visokotlačni akumulatorski čistilec. Vsa omenjena orodja (nabor akumulatorskih orodij je seveda še bistveno večji) olajšajo opravila vsakega povprečnega uporabnika. Predstavljajte si jesensko odpadanje listja, ki jih enostavno posesate, sesalnik pa izpraznite na prostor za biološke odpadke. Povsem enostavno, predvsem pa brez nepotrebnega prepogibanja ter uporabe več različnih ročnih orodij. Ali pa končno brušenje izdelka, ki bo krasil vaše stanovanje? Dejstvo je, da se čedalje več ljudi odloča za unikatne izdelke lastne izdelave – naj bodo ti izdelki enostavno, varno in hitro oblikovani v objemu domače garaže. Zakaj bi se utrujali v tradicionalnem načinu, če živimo v sodobnem svetu?